Penseu que la reducció de residus no passa per reciclar més, si no més aviat el contrari. Sí, no ens hem tornat bojos! La idea principal és consumir responsablement i sobretot tenir clara la regla de les tres «R»: REduir, REutilitzar, REciclar. De fet, hi ha moltes més erres que podríem incloure, com ara REparar, REpensar, REdissenyar, REgalar… Així doncs, encaminar-nos cap a un estil de vida més minimalista i menys consumista podria ser el gran primer pas. 

Dit això, us deixem 10  propostes que podeu introduir en el vostre dia a dia:

1.-Dir adéu a les ampolles de plàstic d’aigua.

La millor opció de totes és beure l’aigua de l’aixeta directament, és la manera més sostenible de totes. Hi ha poblacions on això és més difícil ja que el sabor de l’aigua és força dolent. En aquest cas, podeu deixar-la airejar i després posar a la nevera, o posar-hi filtres de carbó actiu, fins i tot comprar-la en envasos de vidre retornable.

I, quan sortiu de casa, no us oblideu de les cantimplores! Si se us acaba l’aigua sempre podeu demanar que us l’omplin de l’aixeta en algun establiment. Nosaltres sempre en portem dues de petites pels menuts de casa.

    

2.-Portar entrepans o carmanyoles 

Quan prepareu els esmorzars utilitzeu porta entrepans de tela, ja siguin enrotllables o tipus bosseta. I, en el cas de la fruita a trossets, la podeu posar en carmanyoles petites. Si en algun moment no disposeu d’aquests estris, sempre podeu recórrer a un tovalló per embolcallar l’entrepà o la peça de fruita.

    

3.-Menstruació sostenible

Hi ha moltes alternatives a les compreses i tampons. La copa menstrual té una vida útil d’uns 10 anys i és una inversió que queda ràpidament amortitzada. També teniu l’opció d’utilitzar compreses de tela per aquells dies en què potser no et sents tan còmoda utilitzant la copa. Per mi, i en aquest cas parlo en primera persona, va ser tota una revolució! Un gran canvi que recomano sense cap mena de dubte.

     

4.-Regals amb embolcall sostenible

Embolicar regals ja no és imprescindible. I, en cas de fer-ho, pots trobar alguna alternativa més enginyosa, com per exemple un paper de diari decorat amb elements naturals o fins i tot embolcalls de tela reutilitzables. Aquesta última manera d’embolicar és una antiga tècnica japonesa anomenada Furoshiki. A nosaltres ens encanta i la trobem molt original. Qui rep un regal embolicat d’aquesta manera es sorprèn abans i després d’obrir-lo! La segona imatge és del pinterest.

    

5.-Bosses reutilitzables per anar a comprar

Quan aneu a comprar recordeu agafar sempre una bossa tipus tote bag o semblant on portareu tota la vostra compra. Sempre va bé portar-ne una de plegada dins la bossa o motxilla per si de cas. 

     

I quan compreu fruita, verdura o llegums podeu utilitzar unes bossetes més petites de cotó o reixa per no haver de fer servir les de plàstic d’un sol ús. Nosaltres sempre en portem a la bossa, ja que són molt lleugeres i no ocupen gaire espai. L'Ona de Tocs (segona foto) té un pack molt xulo. Una bossa de tela, lleugera i un 5 bosetes per anar a comprar fruita i verdura. 

     

5.-Productes de neteja a granel

Per a nosaltres tenen dos avantatges: l’estalvi d’envasos de plàstic i els productes en si. La major part d’ells són més ecològics que els que hem utilitzat fins ara. Si teniu la possibilitat de comprar productes de drogueria a granel us sorprendreu de la quantitat d’anys que pot durar un envàs de plàstic. Nosaltres en tenim a casa des de fa 3 o 4 anys i esperem poder-los fer servir molts més!

6.-Cosmètica i higiene personal sòlida

Per començar amb la cosmètica sòlida us recomanem que comenceu amb el sabó de mans i cos i després passeu a xampús i dentífrics. Trobar un xampú adient al nostre cabell ens ha costat diversos intents fallits, però finalment ho hem aconseguit. No us deixeu vèncer i proveu-ne de diferents fins a trobar el vostre. Us aviso que els sabons sòlids o artesanals són adictius! Una petita marca de cosmètica natural que ens encanta Monaroma, tan la marca com l'Ester que és qui h ha darrere. 

    

7.-Adéu càpsules de cafè

Busqueu la cafetera de tota la vida i sentireu com casa vostra s’omple d’olor de cafè i es buida de càpsules innecessàries. El dia que vam regalar la nostra cafetera de càpsules va ser alliberador. Quan la fèiem servir alguna cosa ens deia que allò no podia ser. Així doncs, vam demanar un molinet de cafè als pares i vam reprendre el ritual del cafè. Sempre en tenim de molt en un pot hermètic per quan anem amb pressa, però el cap de setmana ens agrada preparar-lo molent el cafè al moment.

8.-Intercanvi o segona mà

Durant molts anys hem pensat que la segona mà no era per a nosaltres, hem tingut molts prejudicis. Ara mateix, per nosaltres, és una primera opció per a quasi qualsevol compra que necessitem, tant si són mobles, objectes o roba. Si d’entrada no us atreviu amb aquesta idea, proveu a intercanviar o demanar a familiars i amics. Segur que estaran encantats de donar-vos allò que ja no fan servir i vosaltres necessiteu. 

9.-Roba ètica i sostenible

En aquells casos en què necessiteu comprar roba nova aposteu per roba confeccionada de manera sostenible, de proximitat, de comerç just, amb valors i elaborada amb materials naturals o reciclats. És veritat que aquesta roba té un cost de fabricació més elevat, i per això un cost superior a les peces de roba de les grans cadenes,  però no volem dir que sigui cara, si no que té el preu just. Si veieu que no hi podeu accedir, sempre podeu transformar les vostres peces de roba portant-les a la modista o transformant-les vosaltres mateixos amb una mica d’imaginació i traça! Pot ser una activitat molt divertida per fer amb els petits de casa. N'hi moltíssimes de marques, i dues que ens agraden molt són twothirds i Nonibarea que presentar un munt de novetats per aquesta temporada.

    

I per últim, un consell extra però no per això menys important:

10.-Rebutjar allò que no necessitem

Sembla obvi però sovint ens “colen” molts gols sense quasi adonar-nos-en. Ens referim a una canyeta en un got d’orxata, una mostra de perfum que mai farem servir, un bolígraf que ens regalen en un esdeveniment o fins i tot el tiquet de la compra que no necessitem. Aquests petits detalls compten i són els més fàcils d’incorporar. 

Espero que us hagin semblat útils totes aquestes idees i que poc a poc us animeu a introduir-les en les vostres rutines diàries. Ja veureu que amb el pas del temps us semblarà impossible tornar enrere.

Si us animeu a seguir algun dels consells que us hem proposat, etiqueteu-nos a @zero.residus i @sabotigueta perquè ho puguem veure! 

Mireia Vàzquez de @zero.residus

comments (0)

No comments at this moment